פלטפוס אצל ילדים – חשיבות האבחון והטיפול בגיל מוקדם
מאת: אלכסנדר ויויאן |
02/03/2021
מזמינים אתכם להתייעץ!
השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:
האם יש לילד כף רגל שטוחה? האם הילד מתלונן על כאבים בהליכה? האם כף רגל שטוחה עלולה לגרום להפרעות תפקודיות בעתיד? הורים רבים נלחצים ממראה של כף רגל שטוחה אצל הילדים שלהם, יחד עם זאת זו תופעה שכיחה אצל ילדים, לעיתים היא חולפת מעצמה עם השנים בעזרת טיפולים שמרניים והליכה ברגליים יחפות, אך יש מצבים המחייבים התערבות כירורגית.
מהו פלטפוס? מה מאפיין את התופעה?
פלטפוס הוא תופעה נפוצה אצל ילדים ומבוגרים, התופעה נובעת ברוב המקרים בגלל חסר מולד ברצועות הקשורות לעקב הרגל. כתוצאה מחוסר ברצועות מסוימות, הקשת האורכית שמקשרת בין העקב לבסיסי הקשת הרוחבית, שוכבת ואינה מיוצבת כאשר דורכים על כף הרגל, ונוצרת תנועה סיבובית של העקב. ללא טיפול בתופעה, הילד עלול לסבול משחיקה של מפרקים סביב העקב, מכאבים חזקים, מפצעי לחץ באזור ובמקרים חריגים הילד עלול לסבול מנכות בגלל איבוד הגמישות בכף רגלו.
לפרטים נוספים על מדרסים לטיפול בהופעת פלטפוס אצל ילדים
צרו קשר באתר או בטלפון: 8363*
ישנן שתי צורות עיקריות של פלטפוס:
- פלטפוס קשיח כאשר הקשת האורכית אינה קיימת לכן מבחינים בכף רגל שטוחה בעת הליכה ובזמן הרמת הרגל.
- פלטפוס גמיש המתאר מצב שכף הרגל אינה שטוחה כאשר מרימים את הרגל באוויר.
חשוב לדעת כי כף רגל שטוחה נחשבת למצב נורמלי אצל ילדים המגיעים לגיל ההליכה, בערך בגיל שנה. למעשה, הקשת של כף הרגל מתפתחת בגיל הרך, עד לגיל 4 או 6, לכן בשלב זה ניתן לראות אצל ילדים רבים דרגה מסוימת של כף רגל שטוחה ואין סיבה לדאגה. הקשת של כף הרגל מתפתחת באופן טבעי גם ללא טיפול או התערבות חיצונית, ורק בערך בסביבות גיל 6 ניתן לקבוע האם הילד סובל מפלטפוס.
חשיבות האבחון המוקדם של פלטפוס אצל ילדים
לא כל כף רגל שטוחה דורשת טיפול, אך רופאי ילדים והורים רבים משוכנעים כי פלטפוס הוא תופעה המחייבת התייחסות מקצועית וטיפול יסודי. למעשה, הדעות בנושא חלוקות, וגם האבחנה בין כף רגל שטוחה קשיחה לגמישה לא תמיד ברורה. מאחר וההורים דואגים בגלל כפות רגליים שטוחות אצל תינוקות וילדים, מומלץ לזהות את התופעה בשלב מוקדם ככל הניתן כדי לאבחן את הבעיה, אם היא קיימת, ולהציע טיפול מתאים.
במקרים מסוימים, הפלטפוס עלול לגרום להתפתחות כאבים ברגליים ולבעיות נוספות, לכן חשוב לאבחן בגיל מוקדם את התופעה כדי להתאים את הטיפול המיטבי ביותר. אם הילד סובל מכאבים ניתן להתאים עבורו טיפולים שמרניים שונים כמו תרגילים, נעליים אורטופדיות, מדרסים, שינוי בפעילות, סד לרגל ועוד.
טיפול בתופעת הפלטפוס
לאחר אבחון פלטפוס אצל הילד יש להתאים טיפול שמרני המותאם למצבו. הטיפולים השמרניים הנפוצים כיום הם שימוש במדרסים ובנעליים מיוחדות, ובהתאם לצורך ניתן להיעזר במכשור רפואי המיועד לטיפול בפלטפוס אצל ילדים. אחד הטיפולים היעילים לפלטפוס אצל ילדים הוא סד לרגל, אך חשוב לבחור סד לרגל המתאים לילדים ולא סד קשיח המיועד למבוגרים. במקרים מסוימים ואם הטיפול השמרני לא עוזר, הרופא יכול להמליץ על ניתוח לצורך תיקון הפגם המולד או הנרכש.
חשוב להדגיש כי יש רופאים הטוענים כי ברוב המקרים אין להעניק טיפול לילד עם פלטפוס מאחר והתופעה עשויה לחלוף מאליה, וכל עוד אין הפרעה לתפקודי הילד יתכן ואין צורך בטיפול.
לפרטים נוספים על מדרסים לטיפול בהופעת פלטפוס אצל ילדים
צרו קשר באתר או בטלפון: 8363*
ויויאן אלכסנדר – פזיותרפיסטית ואורטוטיסטית (טכנאית אורתופדיה) בעלת שלושה תארים אקדמאיים המשלבים את מקצועות הפיזיותרפיה והאורטוטיקה. ויויאן אלכסנדר מתמחה בהתפתחות הילד, בפיזיותרפיה ובאורטוטיקה שילוב ייחודי המאפשר מציאת הפתרונות האורטוטיים הטובים ביותר תוך ניהול דו-שיח יעיל עם הצוות הרפואי המלווה.