שיקום ביתי
מאת: אלכסנדר ויויאן |
11/01/2022
מזמינים אתכם להתייעץ!
השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:
אנו מציעים שיקום יום במרכז השיקום GRC שבכרמיאל, אך מידי שנה מצטרפים אלפי ישראלים למסגרות הטיפול השיקומי, ביניהם צעירים, מבוגרים וקשישים. ישראלים מבוטחים במסגרת סל הבריאות הממלכתי לכן הם זכאים לשיקום לאחר אורעים מוחיים, מחלות, פציעות וניתוחים, כל עוד הם סובלים מפגיעה בתפקוד היומיומי ומירידה בעצמאות ובניידות שלהם (ירידה תיפקודית).
מטרת השיקום היא לשפר את איכות חייו של המטופל, לשפר את מצב בריאותו ולשקם ככל האפשר את יכולות התפקוד. חלק מרכזי בתהליך השיקום הוא שיפור התפקודים המוטוריים והקוגניטיביים של הנפגע/ת, לצמצם את התלות שלו באחרים ולשפר את רמת העצמאות והתפקוד.
יש מגוון מסגרות שיקום הפועלות בישראל, חלקן נמצאות בבתי החולים מאחר ותהליך השיקום מתחיל במקרים רבים מיד לאחר הניתוח או התאונה, ויש מרפאות לרפואה שיקומית עם או ללא אשפוז. כיום, יש אפשרות לעבור שיקום ביתי, כאשר הצלחת השיקום מותנית בין היתר בשיתוף פעולה מלא מצד הנפגש ובני משפחתו.
מה זה בדיוק שיקום ביתי?
חוק ביטוח בריאות ממלכתי מטיל את האחריות לשיקום על קופות החולים, לסובלים מרשימה ארוכה של מחלות, טראומות ופגיעות המחייבות שיקום של הנפגע, למשל אירוע מוחי, התקפי לב, מחלות לב, זיהומים, פגיעות בחוט השדרה, שבר בפרקי הירך ועוד.
שיקום ביתי מאפשר למטופל לשהות בביתו ובחיק משפחתו, השיקום מתבצע בבית הנפגע, בסביבה הטבעית, בעזרת צוותים מיומנים של היחידות לטיפול בבית מטעם קופות החולים או על ידי חברות המתמחות בשיקום ויש להן הסכם עם קופות החולים השונות.
שיקום ביתי מהווה חלופה מלאה למסגרות השיקום המוסדי ולשיקום בקהילה. כל מטופל זוכה לתוכנית שיקום מותאמת אישית על פי מצבו, לאחר אבחון מקצועי והמלצות הרופאים המומחים. השיקום הביתי מתאים בעיקר במצבים הבאים:
- שיקום נוירולוגי – שיקום בבית המטופל לאחר שבץ מוחי ופגיעות עקב מחלות נוירולוגיות נוספות.
- שיקום אורטופדי – השיקום בבית המטופל מיועד לנפגעים לאחר ניתוח החלפת מפרק ופגיעות אורטופדיות משמעותיות נוספות, לרבות מצבים עקב פרקינסון, ניוון שרירים וכו'.
- שיקום קימום – מיועד למטופלים לאחר התדרדרות משמעותית בתפקוד היומיומי כתוצאה מאשפוז ממושך.
- שיקום אחר – ניתן לקבל שיקום בבית בעקבות מצבים רפואיים המחייבים תוכנית שיקום, כל עוד ניתן לבצע את השיקום בבית המטופל.
איך זה מתבצע?
תהליך שיקום ביתי מתחיל בביקור של רופא מומחה בבית המטופל, הביקור נועד להערכת מצבו של הנפגע ולבניית תוכנית שיקום פרטנית ומותאמת אישית למצבו, תוך התייחסות לצרכים הרפואיים של הנפגע ולצרכים הייחודים של בני משפחתו. צוות מקצועי קובע ומתכנן את הטיפול השיקומי הנדרש לנפגע, יש לציין כי צוות המומחים לשיקום כולל רופאים מומחים, אחיות, עובדים סוציאליים, פיזיותרפיסטים מוסמכים ומנוסים בשיקום, קלינאי תקשורת, תזונאית ומרפא בעיסוק.
תוכנית השיקום הביתי כוללת יעדים ומטרות, לוח זמנים, תוכנית ביקורים מסודרת בבית הנפגע ועוד. הנפגע עובר שיקום ביתי על ידי צוות מיומן וקבוע, ואחת לתקופה מבצעים הערכת מצב מחדש כדי להחליט על המשך הטיפול.
לשיקום הביתי יש יתרונות משמעותיים כמו סביבה מוכרת ונוחה לנפגע, מזעור הסיכון להידבקויות במחלות ונגיפים, שמירה על שגרת חיים של המטופל ובני משפחתו, חיסכון בזמן וכסף מאחר ואין צורך להביא את המטופל לשיקום מוסדי או להגיע באמצעות תחבורה ציבורית, ובנוסף ניתן להתחיל את השיקום באופן מיידי ומהיר, ללא צורך להמתין למיטה פנויה במוסדות השיקום.
במסגרת השיקום הביתי צוות המומחים יכול להמליץ ולהתאים עזרים שונים הנדרשים לשיקום מיטבי. בין המוצרים היעילים והמוכחים לשיקום נפגעים לאחר שבץ מוחי ולשיקום מטופלים הסובלים מפגיעות ומחלות נוירולוגיות או אורטופדיות ניתן למצוא מכשיר ביונס לשיקום הליכה, קלאב פוט, דיקטוס, מדרסים, סדים בהתאמה אישית, סלוט, מערכת וקטור ועוד.