Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
close

מזמינים אתכם להתייעץ!

השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

    שיקום לאחר פגיעה עצבית

    מאת: אלכסנדר ויויאן |

    02/11/2021

    post-image

    מזמינים אתכם להתייעץ!

    השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

      במקרים רבים, מטופלים אשר זקוקים לשיקום לאחר פגיעה עצבית מוצאים עצמם לקראת תקופת שיקום שעלולה להיות ארוכה ואף לארוך מספר שנים. למעשה, גם כאשר הנזק העצבי מוגדר כבלתי הפיך, עדיין אין זה מן הנמנע שבפני המטופל עומדת תקופת שיקום ארוכה במהלכה יעבור, מטבע הדברים, תהליך של הסתגלות למצבו החדש.

      כך למשל אדם הסובל מפגיעה עצבית בעמוד השדרה התחתון, שהשאירה אותו משותק בפלג גופו התחתון, ילמד במהלך תקופת השיקום כיצד להשתמש בקביים או כיצד להשתמש באופן נכון בשרירי עזר מסוימים על מנת ליהנות מיציבה תקינה.

      מהי פגיעה עצבית?

      פגיעה עצבית היא למעשה כל פגיעה גופנית במערכת העצבים. ניתן לדמיין את מערכת העצבים כמערכת ההפעלה של הגוף, מערכת העצבים הפריפרית מוליכה פקודות מוטוריות (לזוז לשם, להרים את הדבר הזה) ממערכת העצבים המרכזית ומעבירה אליה תחושות. העצבים הפריפריים המרכיבים אותה עלולים להיפגע מחתכים, חבלות, פצעי מתיחה ואף משיתוקים מולדים. כאשר עצב המספק שידור מוטורי לשרירים נפגע, אז לא נוכל להניע את השרירים אותם הוא מתפעל. כמו כן, כאשר עצב תחושתי נפגע אז האזור אותו הוא מתפעל מאבד את יכולת התחושה שלו. כל חשד לפגיעה עצבית מצדיק מעקב והערכה רפואיים.

      מהם התסמינים של פגיעה עצבית?

      הפגיעה העצבית יכולה להתבטא במגוון רחב של תסמינים וליקויים בתפקוד הגוף. התסמינים משתנים בהתאם לחומרת הפגיעה, אופייה ומהותה והאזור בגוף שבו נפגעו העצבים. התסמינים יכולים להיות חולשת שרירים ניכרת באזורים מסוימים בגוף, בעיות תחושה, אובדן שליטה רצונית ופגיעה עצבית פנימית.

      איך מתנהל תהליך השיקום?

      חשוב להבין כי במקרים רבים פגיעה עצבית מותירה את המטופל ללא שום יכולת לתקן את העצבים שנפגעו. עם זאת, תמיד ייתכן שיפור ולו הקל שבקלים ולכן חשוב שלא לאבד תקווה לעתיד טוב ובריא יותר. חשוב לשקף את חומרת המצב למטופל ולנהל תיאום ציפיות על מנת להכין אותו לדרך הארוכה שלפניו במהלך המסע השיקומי. כיום, תהליך השיקום המותאם למטופלים לאחר פגיעה עצבית נקבע על ידי צוות רב תחומי הכולל פיזיותרפיסטים, פסיכולוגים, רופאים, אחיות מטפחים בעיסוק ועוד. בנוסף, יש אביזרי שיקום המסייעים למטופלים ומאפשרים להם להשיב יכולות תנועה.

      לאחר הגדרת היעדים ותכנית הטיפול מבוצעים תרגילים שמטרתם להחזיר לתפקוד מלא ככל הניתן את העצבים הפריפריים הפגועים. במקרים רבים, עיקר התהליך מבוסס על לימוד מחדש של המטופל כיצד להפעיל מחדש את שריריו או לימוד של הפעלת אביזרי עזר שונים דוגמת הליכון או כיסא גלגלים. בחלק ניכר מהתהליכים השיקומיים, נעשה שימוש בציוד ממוחשב המסייע למטופל לטפל בגופו ולהכיר אותו מחדש.

      מכשירי החברה, כדוגמת ה-Bioness L300GO, מערכת טכנולוגית לשיקום הליכה, שנוצרה בעזרת פיתוח ביוטק רפואי ישראלי-אמריקאי, ומסייע באמצעות פיתוח טכנולוגי חדשני להניע מחדש גפיים משותקות ולשקם אזורים עצביים שנפגעו בכל חלקי הגוף. המכשיר, באישור ה- FDA ומשרד הבריאות יאפשר תרגול הליכה מתחילת השימוש בו בעזרת גירוי טכנולוגי חשמלי (FES) ממוחשב המומלץ על ידי רופאים, ומחליף את הסד המסורבל והמיושן. מחקרים מוכיחים כי השימוש במכשיר יפחית את סכנת הנפילות וכך הופך את ההליכה לבטוחה יותר.

      מכשיר נוסף בפיתוח החברה הוא הביונס H200W שמאפשר שיקום אורטופדי ליד פגועה עצבית. שיקום אורטופדי ליד לאחר אירוע מוחי הוא תהליך מפרך וקשה, ו-H200W הממוחשב יתרגל בקלות ובידידותיות את היד הפגועה לאחר אירוע מוחי, שיתוק מוחין או פגיעת ראש.

      שיקום הגוף לאחר פגיעה עצבית היא משימה לא קלה לאף אדם, אך באמצעות תרגול הגוף מחדש ושימוש במכשירים ייעודיים ניתן להקל על חיי המטופל והסובבים אותו – זו משימה אפשרית בהחלט!

      ויויאן אלכסנדר – פזיותרפיסטית ואורטוטיסטית (טכנאית אורתופדיה) בעלת שלושה תארים אקדמאיים המשלבים את מקצועות הפיזיותרפיה והאורטוטיקה. ויויאן אלכסנדר מתמחה בהתפתחות

      מאמרים נוספים שיעניינו אתכם:

      מדרסים בעלי הגנה מעולה

      הנעליים הנכונות יכולות לעשות את כל ההבדל בין נוחות לנזק אפשרי. זה תקף במיוחד עבור ספורטאים. המדרסים שלכם עשויים להיות...

      המשיכו לקרוא read-more
      כיצד ניתן לשפר את ביצועי הספורט שלכם?

      ניתן לשפר את ביצועי הספורט שלכם עם מדרסים לספורטאים מותאמים אישית. על ידי הפחתת העומס של הדרישות הטכניות של ענף...

      המשיכו לקרוא read-more
      מדרסים מותאמים אישית לפעילויות ספורט

      מדרסים מותאמים אישית עוזרים לספורטאים לבצע ביצועים מהירים יותר, עם סיבולת רבה יותר, ולהימנע מפציעות בעת אימון, ריצה או עיסוק...

      המשיכו לקרוא read-more
      המטרה של הערכה ביומכנית וניתוח הליכה

      בדיקה גופנית יסודית של ההליכה שלכם היא המטרה של הערכה ביומכנית וניתוח הליכה, שמטרתה לאבחן מגוון הפרעות. ממצאי ההערכה עשויים...

      המשיכו לקרוא read-more