טיפול בפרקינסון
מאת: אלכסנדר ויויאן |
04/10/2021
מזמינים אתכם להתייעץ!
השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:
פרקינסון היא מחלה נוירולוגית קשה הגורמת לפגיעה הדרגתית בתנועות הגוף ובאיכות חייו של החולה. המחלה תוארה לראשונה בשנת 1817 ע"י חוקר ורופא אנגלי בשם ד"ר ג'יימס פרקינסון. המחלה הקשה מלווה ברעד, נוקשות שרירים, גוף כפוף, בעיות הליכה ונפילות.
שכיחות מחלת הפרקינסון גוברת עם הגיל, בדרך כלל מאבחנים את המחלה אצל מטופלים מעל גיל 65, ושכיחותה הבעיה באוכלוסייה היא 1%. לפי נתוני משרד הבריאות יש בישראל כ-25,000 אנשים המתמודדים עם פרקינסון. המחלה הקשה משפיעה לרעה על איכות חיי המטופלים ובני משפחתם, זו מחלה מורכבת המשלבת בין הפרעות מוטוריות להפרעות לא מטוריות, ומעבר לטיפול מקצועי על ידי נוירולוג נדרש טיפול שיקומי כוללני באמצעות צוות רב תחומי. טיפול בפרקינסון מותאם באופן אישי לחולה, לאחר אבחון מקצועי ובניית תוכנית טיפולים על ידי צוות רב תחומי.
מהם הגורמים למחלת הפרקינסון?
בשנים האחרונות, נערכו מחקרים חדשים כדי להבין מהם הגורמים להתפתחות מחלת הפרקינסון, וכיום התיאוריה הרווחת היא שהמחלה מתפתחת בגלל שילוב של גורמים תורשתיים וסביבתיים. הגורם העיקרי לפרקינסון הוא אובדן תאי עצב האחראים על ייצור דופמין, וכתוצאה מכך יש ירידה ברמת הדופמין המופרש במוח. הדופמין משמש כחומר מקשר להעברת מסרים בין תאי המוח, הוא אחראי על יכולת התנועה.
תסמינים עיקריים של מחלת פרקינסון
מאפייני ותסמיני מחלת הפרקינסון משתנים בין המטופלים, והתסמינים הנפוצים לא תמיד מופיעים אצל החולים. לפרקינסון יש תסמינים מוטוריים מוכרים כמו נוקשות שרירים, הליכה ותנועה איטית, רעד בזמן מנוחה, הפרעות שיווי משקל ויציבה, קיפאון בהליכה, נפילות בזמן הליכה, תנועות לא רצוניות, שינויים בכתב היד ועוד.
התסמינים הלא מוטוריים הם: הפרעות דיבור, הפרעות בליעה, בעיות במערכת העיכול, ירידה קוגניטיבית, קשיי זיכרון, הפרעות בתפקוד המיני, סבוראה בעור, הזעת יתר, אובדן מוטיבציה, דיכאון ועוד.
לאחר אבחון המחלה ותסמיניה, צוות רב תחומי יגבש טיפול בפרקינסון המבוסס בעיקר על תרופות להעלאת רמת הדופמין במוח ותרופות המגבירות את פעילות הדופמין בתאי המוח. כמו כן, חולי פרקינסון הסובלים מקשיי הליכה ויציבה זקוקים לטיפול כמו שיקום הליכה באמצעות מכשיר ביונס ועזרים אורטופדיים נוספים.
טיפול בפרקינסון
למרבה הצער, אין עדיין טיפול שיכול לרפא פרקינסון, יחד עם זאת ניתן לשפר באופן ניכר את התסמינים המוכרים של המחלה הקשה. הטיפול העיקרי שניתן כיום לחולי פרקינסון הוא טיפול תרופתי, במיוחד תרופות שמעלות את רמת הדופמין במוח כמו אנטקפון (ומטן), לבודופה, רופינירול, אפומורפין וכו'.
בשלבים המתקדמים של מחלת הפרקינסון ובמקרים של רעד לא נשלט, הרופא ימליץ על טיפול תרופתי הכולל משאבת דואודופה שתפקידה להזליף את תרופת הלבודופה באופן קבוע וישירות לתריסריון, הטיפול פולשני ונחשב ליעיל מאוד לצורך שיפור תנועות לא רצוניות.
במקרים מסוימים, המטופל יקבל המלצה לעבור ניתוח במהלכו משתילים אלקטרודה במוח שיוצרת פולסים חשמליים המסייעים בהפחתת תסמיני הפרקינסון. כמו כן, ניתן לשלב בתוכנית טיפול בפרקינסון גם אולטרה סאונד ממוקד לשיפור תסמין הרעד וטיפולים משלימים שונים.
ראוי לציין כי טיפול בפרקינסון מותאם למצבו של החולה ולחומרת התסמינים. יש להקפיד על מעקב רפואי ותזונה מיוחדת ומאוזנת, ועל מנת לשמר עצמאות של החולה חשוב לקבל טיפולי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק. בשלבים מתקדמים הטיפול מבוסס על שיקום ויש להתאים את מקום המגורים לצורכי החולה. כדי לסייע לחולי פרקינסון המתקשים ללכת מומלץ להתאים לחולה מכשיר ביונס לשיקום ההליכה.
מכשיר ביונס הוא פיתוח טכנולוגי ישראלי המיועד לתהליך שיקום ההליכה ולשימור יכולות עבור חולים המאובחנים בפרקינסון. ביונס הוא מכשיר מתקדם ופורץ דרך להנעת גפיים משותקות, הטכנולוגיה מתאימה לשיקום פגיעות נוירולוגיות במערכת העצבים המרכזית.
ויויאן אלכסנדר – פזיותרפיסטית ואורטוטיסטית (טכנאית אורתופדיה) בעלת שלושה תארים אקדמאיים המשלבים את מקצועות הפיזיותרפיה והאורטוטיקה. ויויאן אלכסנדר מתמחה בהתפתחות.