אירוע מוחי
מאת: אלכסנדר ויויאן |
24/11/2020
מזמינים אתכם להתייעץ!
השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:
שיקום לאחר אירוע מוחי קל
ללכת מחדש, ביונס L300GO. אירוע מוחי הוא אחד מגורמי התמותה העיקריים בארץ וברחבי העולם, כאשר רק בישראל לבדה קרוב ל-20,000 אנשים לוקים באירוע מוחי קל עד קשה מדי שנה. רוב החולים יזדקקו לשיקום רפואי, רב תחומי, שעשוי להיות ממושך לאחר השחרור מבית החולים. מחקרים מראים שאת הטיפול השיקומי יש להתחיל כבר במהלך האשפוז הראשוני ומוקדם ככל האפשר לאחר האירוע המוחי.
אירוע מוחי נחשב למחלה המאפיינת מבוגרים אך גם צעירים רבים לוקים בשבץ מוחי וזקוקים לשיקום, במחלקות השיקום ניתן למצוא גם צעירים בטווח הגילים 30-20. כתוצאה מאירוע מוחי יש הפרעה באספקת הדם במוח והמחלה גורמת להפרעות נוירולוגיות וקוגניטיביות שונות כמו שיתוק או חולשה בצד אחד של הגוף, תחושה של בלבול, אסימטריה בפנים, קשיי הליכה, קושי בדיבור, בבליעה ובהבנה ועוד.
ראוי לציין כי בשנים האחרונות נכנסו למערכת הרפואה בישראל אמצעים חדישים לטיפול בשבץ מוחי. באמצעות המכשור המתקדם והטיפול היעיל והמהיר ניתן למזער את הפגיעה ברקמת המוח. אירועים שהסתיימו בעבר בנכות לצמיתות או במוות מסתיימים כיום בפגיעות פחותות, כל עוד החולה פונה לבית החולים בזמן ומיד לאחר התפרצות האירוע המוחי.
לקבלת פרטים על אביזרים אורטופדיים המסייעים לתהליך של שיקום לאחר אירוע מוחי קל
צרו קשר באתר או בטלפון: 8363*
אירוע מוחי מוגדר כאירוע קל אם התסמינים חולפים לאחר 24 שעות ובמצבים שבהם האירוע המוחי גרם לפגיעה תפקודית קלה שחולפת לאחר מספר ימים או שבועות. בשבץ מוחי קל החולה חוזר לתפקוד יומיומי מלא או כמעט מלא בפרק זמן קצר יחסית של מספר ימים ועד מספר שבועות. אירוע מוחי קל הוא בדרך כלל שבץ מוחי איסכמי שנגרם כתוצאה מהיצרות או חסימת כלי דם למוח. הפגיעה באספקת הדם מונעת אספקת חמצן לתאי העצב לכן הם מתים או ניזוקים תוך זמן קצר יחסית, ובגלל הפגיעה המוחית האיברים השונים אינם נשלטים יותר על ידי אותו אזור במוח.
האם צפויים נזקים נוירולוגיים וקוגניטיביים לאחר אירוע מוחי קטן?
לאחר אירוע מוחי קל חשוב להגיע לבית חולים בזמן הקצר ביותר, ולאחר אשפוז של מספר ימים במחלקה נוירולוגית או במחלקת שבץ, הצוות הרפואי יחליט לגבי השיקום. באירוע קל המטופל ישוחרר לביתו ובמקרים שיש נזקים נוירולוגיים וקוגניטיביים החולה יופנה לשיקום במסגרת אשפוז יום או לבית חולים/מרכז שיקום ציבורי או פרטי כמו ה-GRC.
בדרך כלל הפגיעה הנוירולוגית ו/או הקוגניטיבית לאחר אירוע מוחי קל היא קטנה יחסית, ברוב המקרים החולה סובל מהפרעות קטנות בתפקודים המוטוריים ובתפקוד הקוגניטיבי, הנזקים באים לידי ביטוי בירידה בתפקוד ובפעילות היומית, במגבלות המקשות על חזרה לפעילות הקודמת, ויש גם היבט נפשי כמו דיכאון והסתגרות.
מה עושים בתהליך של שיקום לאחר אירוע מוחי קל?
כ-30% מהחולים שעברו אירוע מוחי קל מתאוששים באופן מהיר ומסוגלים לחזור לפעילות בסיסית כבר במהלך האשפוז לאחר האירוע, לכן הצוות המטפל בבית החולים עלול לחשוב שהמטופל אינו זקוק לתוכנית שיקום. למעשה, חשוב לעבור שיקום גם לאחר אירוע מוחי קל, צוות השיקום הוא רב תחומי ומגבשים תוכנית טיפול מותאמת אישית למצבו של החולה. כל אלו ויותר יפגושו המטופלים במרכז השיקום הפרטי ששם לעצמו להפוך את השיקום לנעים ומענין- ה-GRC.
במקרים רבים החולה עובר טיפול שיקומי הכולל טיפולי פיזיותרפיה לצורך שיקום הליכה (שיווי משקל, יציבות, תנועה וכו'), ריפוי בעיסוק (גפיים עליונות. יכולות תפקודיות בעזרת הידיים), טיפול פסיכולוגי, קלינאות תקשורת (טיפול ביכולות הדיבור והביטוי, חיזוק ושיפור היכולות הקוגניטיביות בדגש על חשיבה, זיכרון, קשב וריכוז).
אילו עזרים יש לסיוע בתהליך שיקום לאחר אירוע מוחי?
בטיפול שיקומי לאחר אירוע מוחי בדרגה קלה או חמורה נעזרים בעזרים אורטופדיים ואחרים, לדוגמה מערכת ביונס L300GO לשיקום ההליכה בעזרת טכנולוגיית גירוי חשמלי ממוחשב, סד לרגל, רצועת דיקטוס, מערכת וקטור רובוטית לשיקום ההליכה, מערכות מציאות רבודה, ואמצעים נוספים. כמו כן, במהלך השיקום המטופל משתמש במכשירים שונים כמו הליכון ואופני כושר, ומתרגלים את ההליכה בהתאם למצבו של המטופל, זהו שיקום הדרגתי שמטרתו להשיב את היכולות שהיו לפני האירוע המוחי.
לקבלת פרטים על אביזרים אורטופדיים המסייעים לתהליך של שיקום לאחר אירוע מוחי קל
צרו קשר באתר או בטלפון: 8363*
ויויאן אלכסנדר – פזיותרפיסטית ואורטוטיסטית (טכנאית אורתופדיה) בעלת שלושה תארים אקדמאיים המשלבים את מקצועות הפיזיותרפיה והאורטוטיקה. ויויאן אלכסנדר מתמחה בהתפתחות הילד, בפיזיותרפיה ובאורטוטיקה שילוב ייחודי המאפשר מציאת הפתרונות האורטוטיים הטובים ביותר תוך ניהול דו-שיח יעיל עם הצוות הרפואי המלווה.
שבץ מוחי
אלפי חולים סובלים משבץ מוחי מדי שנה בישראל. 85 אחוז סובלים משבץ איסכמי, שמשמעותו ברוב המקרים קריש שנוצר עקב חסימת כלי דם על ידי קריש דם. נזקי שבץ מוחי עלולים להוביל לנכות חמורה. גורמים הנחשבים כמגבירים את הסיכון לשבץ הם: גיל (מעל 50), יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, סוכרת, עודף משקל ועישון. טיפול מהיר בתרופה נוגדת קרישה ספציפית, שניתן לתת תוך 4.5 שעות מתחילת השבץ, יכול להציל את רקמת המוח מנזק קבוע. לאחר שבץ מוחי מכל סוג ועוצמה שהיא, סביר להניח שעל המטופל יהיה לעבור סידרה של פגשי שיקום, בין עם מדובר בפיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, טיפולים במים ועוד. את מגוון הטיפולים המקצועיים ונרחבים ביותר, שמותאמים לחולים הסובלים מאירוע מוחי בדרגות קושי שונות, תוכלו למצוא ב GRC – מרכז שיקום רפואי פרטי בגליל.
תסמינים ראשונים של שבץ מוחי
למרבה הצער, רוב החולים לא מספיקים להגיע בזמן לבית החולים לקבלת טיפול. מכיוון שסימני השבץ לרוב אינם כוללים כאבים או מצוקה גלויים, ולעיתים קיימת חוסר מודעות של המטופל להפרעה התפקודית שלו, לכן רבים אינם מגיעים למיון בדחיפות לקבלת טיפול. הסימנים השכיחים לשבץ הם: כאב ראש פתאומי וחמור מאוד, חוסר תחושה בגפיים, בפנים, או אפילו שיתוק (בעיקר בצד אחד של הגוף), הפרעות ראייה, פגיעה בשיווי המשקל, קואורדינציה וסחרחורת. רק סימן אחד או שלושה ביחד הם סימן חשוד לשבץ מוחי ויש לפנות את האדם במהירות באמבולנס לחדר המיון הקרוב.
תסמינים לא אופייניים לשבץ מוחי
ל-75% מחולי השבץ יש תסמינים אופייניים, אך שאר החולים מגיעים לבית החולים עם תסמינים פחות שכיחים, ולכן קשה לזהות אותם במהירות ולטפל בהם בזמן. רוב הסימנים הללו אינם אופייניים לשבץ ועשויים להופיע עם מחלות אחרות:
- סחרחורת בלתי מוסברת- זוהי אחת התלונות השכיחות ביותר בקרב מטופלים המגיעים למיון. רוב הגורמים לסחרחורת אינם שבץ מוחי. סחרחורת יכולה להיות חמורה ומלווה בהקאות חוזרות ונשנות. סחרחורת משבץ מופיעה בדרך כלל עם מאפיינים נוספים כגון ראייה כפולה, קושי לשמור על שיווי משקל בעמידה, חוסר יציבות בהליכה וחולשה או הפרעה חושית בצד אחד של הגוף.
- הידרדרות הראייה באחת או בשתי העיניים- פגיעה פתאומית עם אובדן ראייה בעין אחת או בשתיהן היא תלונה מסוכנת ויש להפנות מיידית לאדם עם סימפטום כזה למיון.
- חוסר יציבות בעמידה ובהליכה פתאומית- חוסר יציבות בעמידה ובהליכה הוא גם סימפטום שנראה כגורם שכיח יחסית לשבץ מוחי ומהווה סיבה לביקורים במיון.
לליווי ושיקום מקצועי לאחר אירוע מוחי ניתן ליצור קשר עם GRC – מרכז שיקום רפואי פרטי בגליל בכל שעות היום.
אירוע מוחי קל
כמובן, ההשלכות של שבץ מסיבי הן הטרגיות ביותר. אבל גם אירוע מוחי קל זה בכלל לא בדיחה. התעלמות ממצב זה מסוכנת ביותר. צמד המילים שבץ מוחי קל אינו מהטרמינולוגיה המדעית. רופאים במקרים כאלה מדברים על שבץ מוחי חולף או התקפים איסכמיים חולפים. הם מתרחשים עקב עווית של כלי דם מוחיים או היווצרות קרישי דם מה שמוביל לחסימה זמנית ולא מלאה של כלי הדם. תסמינים של שבץ קל דומים לאלה של אירוע מוחי גדול – סחרחורת, קושי בדיבור, חוסר תחושה וחולשה בגפיים. ההבדל היחיד הוא שכל התופעות הללו הן קצרות מועד (ממספר דקות עד מספר שעות) וחולפות במבט ראשון ללא זכר. עם זאת, בשנים האחרונות, הודות להחדרה הנרחבת של שיטות הדמיה עצבית, הוכח כי גם הפרעות כלי דם קצרות טווח מובילות לשינויים בחומר המוח. לכן, הטיפול במיקרו שבץ צריך להיות זהה לשבץ. לכן גם לאחר שבץ מוחי קל מומלץ לעבור שיקום מקצועי. הצוות המקצועי של GRC – מרכז שיקום רפואי פרטי בגליל מאמינים בפיתוח תוכנית שיקומית ייחודית המותאמת לכל מטופל באופן אישי, בהתאם למצבו.
סימנים של אירוע מוחי קל
התסמינים המעידים על אירוע מוחי קל יכולים להיות:
- אובדן תחושה פתאומי, חוסר תחושה של כל חלק בגוף.
- אובדן קואורדינציה, קושי בהליכה.
- קשיי דיבור.
- אובדן זיכרון.
- רגישות מוגברת לאור בהיר ולצלילים.
- כאב ראש חמור בלתי סביר.
כיצד טיפול מתאים יכול למנוע נזק משמעותי?
החלון הטיפולי הוא לא יותר מ-4.5 שעות. עם האשפוז בבית החולים, על המטופל לעבור בדיקת MRI של המוח, אולטרסאונד של כלי המוח, בדיקות דם ולב, הנותנות תמונה מלאה של הסיכון ללקות באירוע מוחי גדול. על פי הסטטיסטיקה, 60% מהחולים ששרדו אירוע מוחי קל מפתחים שבץ איסכמי או דימום מלא לאחר זמן מה. השלב הבא הוא טיפול שמטרתו החזרת אספקת דם תקינה למוח. לאחר מכן, צריך להתמודד עם הבעיות שהובילו להתפתחות של מיקרו שבץ, ולטפל בבעיות אחרות שיכלו להיווצר עקב האירוע, כמו אובדן זיכרון או קשיי ניידות. להתייעצות בנושא שיקום לאחר שבץ מוחי קל ניתן ליצור קשר עם GRC – מרכז שיקום רפואי פרטי בגליל.
אירוע מוחי קשה
שבץ איסכמי הוא אירוע מוחי המתרחש עקב הפסקת אספקת הדם למוח, ונחשב לאירוע מוחי קשה. אירוע מוחי קשה מתפתח כאשר כלי דם ראשי המספק את החמצן למוח נסתם או נפגע, מה שמוביל להפסקת אספקת הדם למוח, ואיתו חמצן וחומרי תזונה הנחוצים לתפקוד תקין של המוח. GRC – מרכז שיקום רפואי פרטי בגליל עוזרים לאלפי מטופלים שחוו אירוע מוחי, החל מהקל ועד הקשה ביותר, לעבור שיקום מקצועי מותאם אישית ולחזור לחייהם הרגילים ככל הניתן, ובזמן הקצר ביותר.
הגורמים שיכולים להוביל להתרחשות של אירוע מוחי קשה
אירוע מוחי קשה יכול להיגרם מהסיבות הבאות:
- טרשת עורקים של עורקי הראש והצוואר
- יתר לחץ דם עורקי עם התפתחות של נזק לעורקים המוחיים הקטנים
- סוכרת
- הפרעות קצב לב עם היווצרות קרישי דם בחללי הלב
ההשלכות של אירוע מוחי איסכמי
המוח הוא איבר מורכב ביותר השולט בתפקודים השונים של הגוף. אם הדם לא יכול להגיע לאזורי המוח האחראים לתפקודים של חלקים מסוימים בגוף, חלקים אלה בגוף יפסיקו לפעול כראוי. לאחר שבץ איסכמי, אנשים עשויים לחוות:
- הפרעות תנועה, חולשה או שיתוק – זה יכול להוביל לקושי בתנועה, בהליכה ובקואורדינציה.
- הפרעת בליעה. הפרה של פעולת הבליעה עלולה להוביל לחדירת מזון ונוזל לא לוושט, אלא לקנה הנשימה ולריאות, ובכך לגרום לדלקת ריאות חמורה. הפרעות בליעה עלולות להוביל גם לעצירות והתייבשות.
- הפרעת דיבור. הפרה של השעתוק והבנת הדיבור, כולל קשיים בקריאה, כתיבה, ספירה. פגיעה זו מתרחשת כתוצאה מפגיעה בצד השמאלי של המוח.
- בעיות של תפיסה. עם ראייה תקינה, אדם אינו מסוגל להבין מה הוא רואה. הפרעות תפיסתיות מקשות על אדם להשתמש בפריטים יומיומיים. לדוגמא, אדם לא יכול לקחת כוס ולשפוך לתוכה מים ואז לשתות אותם.
- ליקוי קוגניטיבי. חשיבה ברורה והגיונית נפגעת, הזיכרון מתדרדר, היכולת ללמוד, לקבל החלטות ולתכנן קדימה אובדת.
- הפרעות התנהגות. עלולים להופיע תוקפנות, תגובה מאוחרת, פחד, חוסר יציבות רגשית, חוסר ארגון.
שבץ איסכמי איך לחיות לאחר מכן?
שבץ איסכמי אינו אבחנה שגורסת אנשים לנכות עמוקה ולמוות. אך אירוע מוחי קשה מוביל לקיים יום יומיים אחרים. אבחון מפורט ומעמיק של הגורמים לשבץ, החלמה מוקדמת מהשלכות של שבץ איסכמי, ושיקום ארוך ומקצועי, בעזרתם של אנשי מקצוע מהטובים בתחום, תורמים לחזרה לחיים נורמליים של רב האנשים שעברו שבץ איסכמי. אם אתם או אחד מבני משפחתכם זקוק לשיקום מקצועי לאחר אירוע מוחי קשה, צרו קשר ללא היסוס עם GRC – מרכז שיקום רפואי פרטי בגליל.