שיתוק מוחין
מאת: אלכסנדר ויויאן |
07/02/2021
מזמינים אתכם להתייעץ!
השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:
שיתוק מוחין קל
שיתוק מוחין, באנגלית Cerebral Palsy, הוא מונח כללי לתוצאותיו של נזק או פגם במוח המתפתח וגורם לבעיות במערכת העצבים ולדרגות הפרעה שונות בתנועה, ביכולת התפקוד, בחושים ובאינטליגנציה. שיתוק מוחין יכול להתפתח כבר בתקופת ההיריון, במהלך הלידה עצמה או לאחר הלידה, עד גיל חמש. זו תופעה ידועה המהווה גורם עיקרי לנכות אצל ילדים, שכיחות התופעה היא כ-1 לכל 400 לידות.
מהו שיתוק מוחין ומה גורם לבעיה ?
שיתוק מוחין מתאר תוצאותיו של פגם או נזק לחלקי המוח השולטים על שרירי הגוף ופעולתם, זהו מונח כללי לתיאור הפרעה בהתפתחות אזורים שונים במערכת המוטורית הרצונית שנמצאת במוח האדם. שיתוק מוחין גורם ללקויות תנועה ולפגיעה ביכולת התפקוד של הילד. יש דרגות שונות של הפרעות בתנועה וביכולת התפקוד.
לפרטים נוספים על אביזרים ייחודיים המסייעים בהתמודדות עם שיתוק מוחין קל, צרו קשר באתר או בטלפון 8363*
שיתוק מוחין נחשב לגורם העיקרי לנכות אצל ילדים, הגורמים העיקריים לתופעה הם:
- זיהומים שונים, כמו אדמת, CMV או חצבת, בשלבי ההיריון המוקדמים.
- דימום במוח העובר.
- לידה מוקדמת או לידה טראומטית וקשה.
- בעיות בהתפתחות של מוח העובר.
- נזק למוח העובר עקב מחסור בחמצן או ירידה ברמת הסוכר.
- פגיעת ראש או שבץ אצל היילוד.
- חוסר התאמה בין העובר לאם.
נהוג לחלק את גורמי הסיכון לשיתוק מוחין לפי שלוש תקופות – לפני הלידה, במהלך הלידה ואחרי הלידה. אחר הגורמים העיקריים לתופעה הוא ירידה באספקת הדם והחמצן למוחו של העובר לפני, במהלך או לאחר הלידה.
ראוי לציין כי תינוקות שנולדו כפגים נמצאים בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין, וככל שהתינוק נולד בשלב מוקדם ובמשקל נמוך יותר, כך עולה הסיכון לפתח שיתוק מוחין. גם במקרים של תינוקות שנולדו בלידת עכוז ובמצבים של הריונות מרובי עוברים, רמת הסיכון לפתח שיתוק מוחין גוברת, מאחר וגם הסיכון להפרעה באספקת הדם והחמצן למוח עולה.
כיצד מדרגים את החומרה של שיתוק מוחין ?
ישנם 3 מצבים עיקריים של שיתוק מוחין:
- שיתוק מוחין ספסטי – התופעה הנפוצה ביותר, כאשר השרירים מכווצים ותנועתם נוקשה בגלל הפגיעה בחלק מקליפת המוח שאחראי על התנועות הרצוניות.
- שיתוק מוחין אתטואידי – נגרם בעקבות פגיעה בחלקים עמוקים במוח האחראים על בקרת איכות התנועה, הקואורדינציה ושיווי המשקל. במקרים אלה יש תנועה מתמדת ולא רצונית של הגפיים וקיימת הפרעה בביצוע תנועות עדינות ומכוונות, לכן עשויים לסבול מקשיי הליכה ואיזון הגוף, ומקשיי דיבור ובליעה.
- שיתוק מוחין אטקטי – חוסר שיווי משקל וקושי לשלוט על תנועות במרחב, זו הצורה הפחות נפוצה של שיתוקן מוחין.
איך ניתן להתנהל ביום יום עם שיתוק מוחין קל ?
רמת התפקוד של הילד מושפעת מדרגת החומרה של שיתוק המוחין, בדרגה הקלה של המחלה הילד יכול ללכת עם או ללא מגבלה, כלומר הוא הולך בלי להשתמש באביזרי ניידות, ברמה זו כוללים גם מי שהולך תוך שימוש בעזרים ובאביזרי ניידות.
אם הילד (או המבוגר) סובל מקשיי הליכה קלים, ניתן להתאים עבורו עזרים לשיפור איכות חייו, למשל סד מיוחד לרגל, הליכון ואמצעים אחרים לשיפור התפקוד היומיומי. כיום, ניתן להחליף את השימוש בסד המסורבל ולסייע לסובלים משיתוקן מוחין באמצעות מכשיר הנקרא ביונס, באנגלית Bioness, זהו פיתוח ישראלי מתקדם לשיקום הליכה, השימוש במכשיר הרפואי מפחית את סכנת הנפילות, הופך את ההליכה לבטוחה יותר ומסייע בהפעלת השרירים המכווצים או המשותקים.
לפרטים נוספים על אביזרים ייחודיים המסייעים בהתמודדות עם שיתוק מוחין קל, צרו קשר באתר או בטלפון 8363*
** נכתב בשיתוף ויויאן אלכסנדר – פזיותרפיסטית ואורטוטיסטית (טכנאית אורתופדיה) בעלת שלושה תארים אקדמאיים המשלבים את מקצועות הפיזיותרפיה והאורטוטיקה. ויויאן אלכסנדר מתמחה בהתפתחות הילד, בפיזיותרפיה ובאורטוטיקה שילוב ייחודי המאפשר מציאת הפתרונות האורטוטיים הטובים ביותר תוך ניהול דו-שיח יעיל עם הצוות הרפואי המלווה.
סוגי שיתוק מוחין
שיתוק מוחין הוא קבוצה של מחלות שבהן היציבה מופרעת, מערכת השרירים והשלד, הנפש והדיבור סובלים. הסיבה לכך יכולה להיות גם פגיעות ראש וגם הפרעה מולדת, או אפילו סדרה מהן במהלך היווצרות המוח. סוגי שיתוק מוין שונים נחשבים לגורם השכיח ביותר לנכות בילדים. RC – מרכז שיקום רפואי פרטי בגליל עוזרים לאלפי ילדים ובני נוער הסובלים משיתוק מוחין לצלוח מגוון קשיים כדי לשפר את טווח התנועה והיציבה שלהם.
הסבר מפורט על סוגי שיתוק מוחין
עם שיתוק מוחין, נצפות תנועות רפלקס שהתינוק אינו מסוגל לשלוט בהן. השריר, המשפיע הן על כל הגוף והן על חלקיו, הופך צפוף יותר. הפרעות אלו נעות בין קלות לחמורות. תיתכן גם הידרדרות הן בראייה והן בשמיעה, נצפית נחיתות של האינטליגנציה, מתרחשים עוויתות. כ-17 מיליון תושבי כדור הארץ סובלים ממחלה זו כיום. ילדים שאובחנו עם שיתוק מוחין מסוגלים לנוע באופן חלקי בקושי, או שהם מרותקים לחלוטין לכיסא גלגלים. שמירה על פלג הגוף העליון זקוף, הליכה ללא קושי קשה להם, אם לא בלתי אפשרית. יחד עם זאת, ייתכן שיש להם עיכוב בדיבור, רמת אינטליגנציה נמוכה והתקפי אפילפסיה. עם סוגי שיתוק מוחין שונים אצל ילידם, מערכת העצבים המרכזית מושפעת, כך שהתינוק אינו מסוגל לשלוט לא בעבודת השרירים, או בתנועות שלו, או בקואורדינציה שלהם, ולעתים קרובות מאוד בניסוח הדיבור.
שיתוק מוחין במבוגרים
עד שנות ה-50 של המאה ה-20, רק מעטים עם שיתוק מוחין יכלו לחיות עד גיל העמידה. בתקופתנו רובם רוכשים חיים רגילים וממוצעים. מומחים עובדים כל הזמן על יצירת אמצעי שיקום ותמיכה חדשים עבורם. זה אומר שאנשים בעלי סוגי שיתוק מוחין שונים עדיין יכולים לנוע, לעבוד, והכי חשוב, לא להרגיש נחותים, נטל, אלא אנשים שווים, מועילים לחברה. ולמרות שעצמות מעוותות, מפרקים, כמו גם איברים פנימיים, מערכות לב וכלי דם ומערכות נשימה לא מפותחות אצל אנשים עם שיתוק מוחין נותנים את חותמם, הם לא קשורים בשום אופן לתוחלת החיים שלהם. אם גם אתם רוצים עבור ילדכם חיים רגילים ככל האפשר, רוצים לראות אותם מתקדמים ומתפתחים, והכי חשוב מצליחים, צרו קשר עם RC – מרכז שיקום רפואי פרטי בגליל, והם ילוו את ילדכם במסירות ואהבה עד להצלחה!